Ondernemend

Wat is een debiteurenbeheer

Een debiteurenbeheer is een overzicht van alle openstaande facturen die nog betaald moeten worden aan jouw bedrijf door bestaande klanten. Oftewel, de debiteuren. Het voordeel hiervan is dat je alles in een overzicht hebt en precies weet wanneer je wat moet krijgen en van welke klant. Bovendien kun je bijhouden aan welke debiteur je bijvoorbeeld al een betalingsherinnering hebt gestuurd en aan wie niet. Door dit overzicht houd je alles goed in de gaten en weet je precies hoe de cashflow van je bedrijf ervoor staat. Daarnaast heb je dit overzicht nodig voor je balans. Het is dus erg belangrijk om dit beheer te hebben.

Uitbesteden aan een factoringmaatschappij

Wist je dat je het debiteurenbeheer ook kunt uitbesteden aan een factoringmaatschappij? Dit bedrijf koopt als het ware het debiteurenbeheer van jouw bedrijf en het geld wat jij eraan verdiend ontvang je al op hele korte termijn, vaak 24 uur. Je cashflow wordt wel iets ingewikkelder, maar je krijgt er uiteindelijk veel voordelen voor terug. Welke dit zijn lees je hieronder, alsook de nadelen. Het verschilt ook per bedrijf of het mogelijk is factoring uit te besteden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je facturen vrij zijn van verpanding en hoelang jouw bedrijf al bestaat. Daarnaast wat voor type ondernemer je bent. Op de website vind je ook meer informatie over factoring.

Voordelen factoringmaatschappij

Een van de grootste voordelen om factoring uit te besteden is dat het jouw bedrijf tijd en geld bespaard en er veel werk uit je handen wordt genomen. Jouw bedrijf heeft dus minder administratieve taken te verrichten door deze uitbesteding, vooral als je een ZZP’er bent en geen boekhouder hebt en alles zelf doet, maar wel veel klanten hebt, is dit een heel groot voordeel. Daarnaast heb jij al meteen het geld, ook als de debiteuren nog niet betaald heeft. Je hebt dus meteen werkkapitaal wat je weer kunt gebruiken om te blijven groeien en te focussen waar je je écht op wilt focussen.

Nadelen factoringmaatschappij

Houdt ook in je achterhoofd dat er nadelen zijn om factoring uit te besteden. Je moet namelijk alle facturen die openstaan en nog aan jouw bedrijf betaald moet worden, toevertrouwen aan een extern bedrijf. Je gaat er natuurlijk van uit dat dit vol vertrouwen kan, maar je moet wel erg goed op letten bij de factoringovereenkomst bijvoorbeeld. Een ander nadeel is ook dat, ook al ‘koopt’ de factoringmaatschappij jouw debiteurenbeheer, je moet alsnog een factor fee afstaan aan dit bedrijf wat kan oplopen tot 5%. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een overeenkomst aangaat. Uiteindelijk heb je meer voordelen dan nadelen, maar houdt de risico’s wel in je achterhoofd.

Verschil factoring en kredietverzekering

Het verschil tussen een factoring en een kredietverzekering is dat factoring een vorm van financiering is en een kredietverzekering niet. Een kredietverzekering verstrekt alleen een bedrag aan jouw bedrijf als er sprake is van wanbetaling, om jou zo de zekerheid te geven dat jouw bedrijf er niet onder lijdt en je het bedrag krijgt. Bij een factoring besteed je je debiteurenbeheer uit aan een factoringmaatschappij. Bij een kredietverzekering is dit dus niet het geval, je hebt zelf nog de controle over alle facturen en je gehele administratie. Daarnaast krijg je ook direct het bedrag uitbetaald bij het versturen van de factuur, in ruil voor een factorfee.

Ook interessant