Ondernemend

Wat is SEO en hoe pas je dit toe

Wanneer je van plan bent om een eigen website te starten dan zal je vroeg of laat in aanraking komen met SEO. Deze term vliegt je tegenwoordig om de oren, maar wat is SEO nou eigenlijk? SEO staat voor Search Engine Optimization dat ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Door SEO op de juiste manier in te zetten zorg je ervoor dat je vindbaarheid via zoekmachines zoals google zo hoog mogelijk wordt. Hierdoor kun je meer klanten bereiken en uiteindelijk dus ook meer sales en winst behalen.

Doe een zoekwoordenonderzoek
Voordat je van start kunt met het goed inzetten van SEO is het belangrijk om een zoekwoorden onderzoek te doen. Stel je hebt een reisblog, en je hebt een artikel geschreven over wat er te doen is op Santorini. Dan is het belangrijk dat je eerst gaat uitzoeken wáár mensen precies op zoeken wanneer ze meer informatie willen over Santorini. Welke woorden typen zij in op google? Deze woorden ga je vervolgens in je artikel verwerken om hoger te kunnen scoren. Zoekwoordenonderzoek kun je op veel verschillende manieren doen. Een van de bekendste tools hiervoor zijn ubersuggest of answer the public.

Waarom is SEO zo belangrijk
Het doel van jouw website is om zo hoog mogelijk te scoren op google. Op deze manier kun je namelijk zoveel mogelijk mensen bereiken. Deze mensen wil je natuurlijk bereiken om hier nieuwe klanten uit te kunnen halen. Je wil er dus voor zorgen dat je minimaal op de eerste pagina van google terecht komt. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak ga jij naar pagina 2 op google?

Hoelang duurt het voor je resultaat behaalt met SEO
Om resultaat te kunnen behalen met SEO heb je een lange adem nodig. Het kan namelijk zomaar 6 tot 12 maanden duren voordat google jouw website oppikt en hoger plaats. Het is dus niet zo dat wanneer jij vandaag SEO toepast, je website morgen bovenaan staat bij google. Zo simpel is het helaas niet. Je hebt zeker een gezonde dosis geduld nodig wat betreft SEO.

Tools voor het gebruik van SEO
SEO is een vak apart. Het is dan ook niet voor niks dat er hele bureaus bestaan die zich puur en alleen richten op SEO. Er is enorm veel kennis nodig om dit correct toe te kunnen passen. Wil jij dus dat de SEO voor jouw website meteen goed aangepakt wordt? Dan kun je er misschien beter voor kiezen om het uit te besteden. Heb je wat meer tijd en ben je bereid om te leren, dan kun je SEO ook zelf gaan toepassen op je website. Hiervoor zijn er een aantal handige tools ontwikkeld. De bekendste is wel de Plugin YOAST die je kunt gebruiken via WordPress. Yoast is ontzettend populair omdat de gratis versie ook gewoon heel goed is! Andere opties kunnen zijn; Rank Math of SEOpress.

Het verschil tussen SEO en SEA
SEO en SEA moet je niet met elkaar verwarren. SEO staat voor Search Engine Optimization en zorgt voor een betere vindbaarheid via zoekmachines. SEA staat voor Search engine Advertising ofwel adverteren via zoekmachines. Met SEA maak je betaalde reclame voor je product of dienst via een zoekmachine. SEA is onderdeel van SEM dat staat voor Search Engine Marketing. Een vorm van online marketing die zich specifiek richt op zoekmachines. 

Ook interessant