Nieuws

‘Boeren in Altena voorbeeld voor Nederland’

WAARDHUIZEN – Landbouw, en vooral de toekomst daarvan, is een veel actueel onderwerp. Veel boeren leven in onzekerheid over de toekomst van hun boerenbedrijf en de landelijke politiek slaagt er niet in om perspectief te bieden. Juist over dit perspectief voor de landbouw ging ChristenUnie Altena in Waardhuizen met ruim 50 inwoners om tafel. Onder de aanwezigen veel agrariërs, direct betrokkenen, lokale politici, vertegenwoordigers van land- en tuinbouworganisaties en leden van CU Altena. De partij blikte terug.

Na de opening door partijvoorzitter Machiel Verdoorn en landbouwwoordvoerder Wijnand van der Hoeven, nam melkveehouder Johannis de Lorm het woord. Aan de hand van veel cijfers en analyses vertelde hoe hij tegen het huidige landbouwbeleid aankijkt en waarom het huidige beleid volgens hem niet eerlijk is. Hij riep de ChristenUnie op daar met kracht voor te strijden.

Voorbeeld

Ook Hermen Vreugdenhil deelde, vanuit zijn perspectief als oud-statenlid van Noord-Brabant en directeur van Collectief Rivierenland, zijn visie. Aan de hand van voorbeelden schetste hij de problemen in het landbouwbeleid, maar toonde ook hoe Altena op het gebied van landbouw en natuurbeheer als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland.

Discussie

Afsluitend vond een levendige discussie plaats onder de mensen die aanwezig waren. Er werden gevoelens over donkere wolken gedeeld, maar ook directe gevoelde bedreigingen voor de nabije toekomst kwamen aan bod. Temidden van alle krimpscenario’s werden juist ook veel oplossingsrichtingen genoemd. Ondanks de verschillen van inzicht, deed dat niets af aan de solidariteit in de zaal. Er werd een sterk beroep gehoord op de plaatselijke politiek om haar invloed te gebruiken naar provincie en rijk.

Luisteren

ChristenUnie Altena geeft aan te ‘blijven luisteren naar de verhalen van de boeren in Altena. We zullen onverminderd doorgaan ons in te zetten voor een eerlijker landbouwbeleid. Bovendien vragen we bij het college, de provincie en de minister aandacht voor het unieke karakter van Altena, wat een eigen lokale aanpak vereist. Door de boeren als natuurlijke bondgenoot te zien en samen naar oplossingen te zoeken, kunnen we perspectief bieden aan de landbouw; iets waar deze sector al jaren naar snakt.’

Ook interessant