REGIO – In verband met de te verwachten hoge temperaturen heeft Rijkswaterstaat besloten om het hitteprotocol, dat vanaf zondag 29 juni ingezet is voor de provincies Noord-Brabant en Limburg, vanaf 30 juni uit te breiden naar de rest van het land met uitzondering van Groningen, Friesland en Drenthe.
Het hitteprotocol geldt vanaf maandag 30 juni voor het hele land met uitzondering van Groningen, Friesland en Drenthe. Met het hitteprotocol helpen wij gestrande weggebruikers zo snel mogelijk. Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte langs de weg staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen. Op de dagen dat het protocol geldt, doen we dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds.
Wanneer stellen we het hitteprotocol in?
Rijkswaterstaat werkt nauw samen met het KNMI. Dagelijks voorzien zij ons van de actuele weersverwachting. Als daaruit blijkt dat erin één of meerdere provincies een kans van 70% of meer is op temperaturen van 30 graden of hoger, stellen we het hitteprotocol in. Dit bepalen we per provincie.
Flesjes koud water
Ga je op pad en is het warm? Zorg dan altijd dat je voldoende water meeneemt. Ook als je maar een kort stukje de weg op gaat. De asfalttemperatuur kan op tropische dagen stijgen tot boven de 50 graden. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan, zijn een paar flesjes water zeker geen overbodige luxe.
Paraplu?
Je hebt ons misschien wel vaker horen adviseren om een paraplu mee te nemen. Dat klinkt misschien gek als het buiten 30 graden en onbewolkt is, maar ook dan kan een paraplu heel goed van pas komen. Langs de weg is namelijk weinig schaduw. Als je in tropische temperaturen met pech langs de weg komt te staan biedt een paraplu goede bescherming tegen de zon.