Ondernemend

Crypto kopen als ondernemer, of juist privé?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en je vermogen te beschermen. Misschien heb je al eens overwogen om zakelijk in cryptocurrency te beleggen. In dit artikel bespreken we waarom je dat zou willen doen, wat de fiscale gevolgen zijn, en waar je op moet letten.

Waarom zou je zakelijk in crypto willen beleggen?

Er zijn verschillende manieren om juist zakelijk in crypto te investeren, en niet privé. Hieronder zetten we drie redenen uiteen.

1. Extra winst maken

Je hebt als bedrijf winst gemaakt en zoekt naar mogelijkheden om je reserves te laten groeien. Crypto kan een interessante optie zijn, maar let op: de cryptomarkt is volatiel. Beleg alleen geld dat je echt voor langere tijd kunt missen. Als je onverwacht crypto moet verkopen voor betalingen, loop je het risico om (flink) verlies te maken.

2. Vermogensbescherming tegen inflatie

In tijden van hoge inflatie, zoals we in 2022 en 2023 zagen, kan de waarde van je geld snel afnemen. Als bedrijf merk je dit aan stijgende kosten voor producten, grondstoffen en diensten. Door een deel van je vermogen in crypto te beleggen, kun je proberen je koopkracht te behouden. Kies hiervoor wel stabiele cryptomunten zoals Bitcoin, Solana, Ethereum en Ripple XRP, en houd bovendien de markt goed in de gaten.

3. Voorbereiden op toekomstig gebruik van crypto

Steeds meer bedrijven overwegen crypto te integreren in hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door betalingen in Bitcoin of Ethereum te accepteren. Als je dit voor jouw bedrijf overweegt, kan het verstandig zijn om alvast ervaring op te doen met crypto en een eigen cryptowallet op te zetten.

Mag je in Nederland zakelijk beleggen in crypto?

Het antwoord is kort: ja, dat mag. De Nederlandse wet- en regelgeving staat toe dat je als bedrijf in verschillende beleggingsproducten investeert, waaronder cryptocurrency. Wel gelden er verschillende regels, afhankelijk van je bedrijfsvorm. Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een in crypto gespecialiseerde accountant.

Is het fiscaal gezien verstandiger om zakelijk of privé in crypto te beleggen?

Het antwoord hierop hangt af van je bedrijfsvorm. Er is een belangrijk onderscheid tussen zelfstandige ondernemers (zoals ZZP’ers of freelancers) en eigenaren van een B.V. of N.V.

Als eenmanszaak of VOF investeren in crypto

Als je een eenmanszaak of VOF hebt, maakt het fiscaal gezien weinig uit of je privé of zakelijk in crypto belegt. In beide gevallen valt de belegging onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dit komt omdat je als ondernemer zelf de rechtspersoon bent binnen je bedrijf.

In 2022 lag het heffingsvrije vermogen in box 3 op €50.650. Over het vermogen daarboven betaal je belasting volgens een oplopend schijvensysteem. Heb je een fiscale partner? Dan verdubbelt de vrijstelling naar €101.300.

Als BV of NV crypto aanschaffen

Voor een BV of NV ligt de situatie anders. Hier is de onderneming zelf de rechtspersoon. Cryptobeleggingen moeten op de balans als vlottende activa worden opgenomen. De Belastingdienst rekent de waarde om naar euro’s om winst of verlies te bepalen.

Bij winst betaal je vennootschapsbelasting. Dit percentage ligt doorgaans hoger dan de box 3-belasting voor particulieren. Je betaalt hetzelfde percentage als over andere vlottende activa op je balans.

Let op bij verlies: de Belastingdienst kan cryptobeleggingen zien als ‘onzakelijke investeringen’. In dat geval wordt het verlies gezien als privébesteding en is het niet aftrekbaar van de winst. In het ergste geval moet je zelfs belasting betalen over het geïnvesteerde bedrag.

Nog erger: als een mislukte crypto-investering leidt tot een faillissement, kan dit worden gezien als ‘resultaat door onbehoorlijk bestuur’. Je kunt dan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alle zakelijke schulden.

Waar kun je crypto kopen?

Heb je besloten om zakelijk in crypto te beleggen? Dan kun je terecht bij verschillende exchanges of brokers. In Nederland is Bitvavo de meest populaire. En ook een van de goedkoopste opties. Je kan ook kiezen voor een alternatieve exchange voor Bitvavo. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld Kraken of Coinbase. Deze exchanges hebben een groot voordeel ten opzichte van Bitvavo. Ze hebben namelijk vaak een breder aanbod aan cryptomunten. Ook bieden ze meer geavanceerde handelsfuncties aan. Sommige ondernemers kiezen voor deze alternatieven. Vooral vanwege de grotere liquiditeit. Of specifieke tokens die ze willen verhandelen.

Vergelijk voor je start met zakelijk crypto kopen altijd verschillende exchanges! Kies de optie die het beste bij je zakelijke behoeften past. Doe altijd grondig onderzoek. En wees je bewust van de risico’s, voordat je begint met zakelijk beleggen in crypto.

Ook interessant