Ondernemend

Als ondernemer in crypto handelen, hoe zit dat fiscaal?

Overweeg je om cryptovaluta aan te kopen, of bezit je al cryptovaluta? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de fiscale implicaties. De Belastingdienst laat cryptovaluta namelijk niet buiten beschouwing. Cryptomunten worden doorgaans aangekocht en verkocht via zogeheten omwisselplatformen, waar er tegenwoordig velen van zijn. Denk hierbij aan Kucoin, BLOX, Bitstamp, Kraken, en vele andere partijen. Je wisselt daarbij euro’s om voor bepaalde soorten cryptovaluta, geheel naar eigen keuze. Of je wisselt de cryptomunten juist weer om voor euro’s, door ze te verkopen. Ook kunnen cryptovaluta via ‘mining’ verkregen worden, en via het omruilen van de ene cryptosoort tegen de andere.

Ondernemer voor de omzetbelasting

Lever je zakelijke diensten, of verkoopt je onderneming producten, en krijg je daarbij betaald in crypto? Dan verplicht de Belastingdienst je om al deze transacties mee te nemen in je BTW-aangiftes. Daarbij moet je de waarde van je cryptovaluta omrekenen naar euro’s, en wel op de momenten dat de levering van de diensten en/of producten plaatsvond. Niet alleen de waarde van de geleverde diensten en/of producten dien je naar euro’s om te rekenen, ook de BTW bedragen dienen uiteraard naar euro’s te worden omgerekend.

Bezit je bijvoorbeeld Bitcoins, dan reken je de Bitcoins om naar euro’s, en ook het Bitcoin BTW bedrag dien je in euro’s uit te drukken. De actuele Bitcoin koers kan daarbij handig zijn, evenals grafieken met de waarde van Bitcoin in het verleden. Maar let er wel echt op dat je de Bitcoin koersen nodig hebt, die golden op het moment dat de levering van goederen of diensten plaatsvond.

Cryptovaluta en de inkomstenbelasting

Waar het gaat om de inkomstenbelasting, dient iedere ondernemer voor diensten of leveringen waarbij er wordt betaald met cryptomunten, de bedragen om te rekenen naar euro’s. Vervolgens moeten de eurobedragen bij de omzet worden gerekend. Eventuele winsten of verliezen die ontstaan bij het omwisselen van cryptovaluta naar euro’s behoren te worden beschreven in de winst- en verliesrekening van de onderneming. En mocht het zo zijn dat je onderneming op 01 januari (de balansdatum) nog cryptovaluta bezit, dan dien je deze op de balans te plaatsen, tegen de kostprijs.

Alleen als je bedrijfsmatig cryptovaluta koopt voor de uitoefening van je bedrijf (dus om er echt investeringen mee te doen), dan dienen de cryptovaluta tot het ondernemingsvermogen te worden gerekend. Schaf je via je bedrijf cryptomunten aan met de gedachte om er winst mee te maken, dan valt de waarde ervan in box 3. Het gaat dan om persoonlijk vermogen. De fiscus maakt een hele duidelijke scheiding tussen cryptovaluta die voor de bedrijfsvoering zijn bedoeld, en alles wat wordt aangekocht zonder te zijn bedoeld voor de bedrijfsvoering. Beleggen in cryptomunten wordt door de fiscus dus gezien als een persoonlijke aangelegenheid, zelfs als je dat via je bedrijf doet.

Ook interessant