Ondernemend

Wat levert goede personeelsplanning software je op?

Als bedrijf met personeel is het essentieel om de personeelsplanning goed op orde te hebben. Met een goede planning heb je altijd de juiste mensen op de juiste plek; niet te veel maar ook niet te weinig. Dit is niet alleen belangrijk voor de continuïteit en kwaliteit van je dienstverlening, maar ook voor de medewerkerstevredenheid en je bedrijfsresultaten. Personeelsplanning software kan je hierbij enorm helpen. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Bespaar tijd met geautomatiseerde planning

Het maken van een personeelsplanning is een complexe en tijdrovende klus, zeker als je met veel medewerkers en wisselende diensten te maken hebt. Met personeelsplanning software, zoals de tool van Werktijden.nl, automatiseer je dit proces grotendeels. Het systeem houdt rekening met beschikbaarheid, contracturen, vaardigheden, voorkeuren en verlof van individuele medewerkers. Zo wordt in een handomdraai de optimale bezetting samengesteld.

Verbeter medewerkerstevredenheid en -behoud

Een ander groot voordeel is dat medewerkers via de software hun beschikbaarheid en voorkeuren kunnen doorgeven en verlof kunnen aanvragen. De planner houdt hier direct rekening mee. Zo krijgen medewerkers meer invloed op hun rooster en een betere werk-privé balans. Ook kunnen ze zelf eenvoudig open diensten claimen of onderling diensten ruilen. Dit zorgt voor tevreden medewerkers en die zijn productiever en loyaler aan je organisatie.

Verlaag personeelskosten

Personeelskosten vormen vaak een groot deel van de bedrijfsuitgaven. Met personeelsplanning software krijg je meer grip en inzicht in deze kosten. Het systeem bewaakt of ingeroosterde uren in lijn zijn met contracturen. Zo voorkom je onnodige overuren.

De software signaleert ook of dure krachten zoals zzp’ers, uitzendkrachten of medewerkers met toeslagen efficiënt worden ingezet. Op basis van forecasting kun je bovendien veel nauwkeuriger bepalen hoeveel personeel je wanneer nodig hebt. Zo beperk je over- of onderbezetting en de bijbehorende kosten. Rapportages geven inzicht in prestaties en kosten per team, afdeling of locatie voor verdere optimalisatie.

Voorkom fouten en boetes door naleving regels

Bij personeelsplanning heb je te maken met diverse wetten, cao-afspraken en bedrijfsregels over bijvoorbeeld rusttijden, pauzes, nachtdiensten, contracturen en vakantiedagen. Personeelsplanning software heeft alle regels ingeprogrammeerd en bewaakt automatisch of de planning hieraan voldoet. Zo voorkom je dure fouten en boetes. De software helpt je ook om wettelijk verplichte registraties eenvoudig bij te houden.

Makkelijke, real-time communicatie

Goede communicatie is essentieel voor soepele personeelsplanning. Via een app hebben medewerkers altijd toegang tot het actuele rooster, kunnen ze wijzigingen doorgeven en met elkaar communiceren. Zo is iedereen real-time op de hoogte. Planners kunnen vanuit het systeem eenvoudig berichten sturen naar het hele team of individuele medewerkers. Rapportages zijn in een paar klikken te genereren en met anderen te delen. Dit bespaart veel tijd en voorkomt fouten door miscommunicatie.

Een investering die zich terugbetaalt

Een personeelsplanner systeem bespaart dus tijd, kosten, verbetert de medewerkerstevredenheid, voorkomt fouten en boetes en vergemakkelijkt communicatie. Bovendien houd je tijd over om te werken aan strategische personeelsplanning voor de lange termijn. Zo kom je van reactief steeds een stap verder vooruit. Kortom, een goed personeelsplanningssysteem levert je organisatie veel op en de investering verdient zich vaak snel terug!

Ook interessant