Nieuws

Backpackers in Azië ervaren visumproblemen

Backpackers in Azië ervaren visumproblemen In toenemende mate ondervinden Nederlandse toeristen, die als backpacker door Azië trekken, problemen met hun visums. Hoewel de aanvraagprocedures eenvoudiger werden, zit de angel vooral in de handhaving die strikter wordt nageleefd. Backpackers die meestal vrij rondtrekken, krijgen hier vaak mee te maken.

Het probleem is dat een visum ‘oude stijl’ – geplakt in het paspoort – meestal geen exacte aankomstdatum en aankomstlocatie vermeldt. Dat was prettig voor de backpacker die zo zijn reisplannen nog vaak genoeg kon wijzigen nadat hij het visum kreeg. Tegenwoordig is het zo dat op het online aan te vragen e-visum de plaats van aankomst (vliegveld, haven of grenspost) en de aankomstdatum vaak wél vermeld worden. De toerist dient zich daar vervolgens dus aan te houden.

Backpackers in Azië de dupe
In Azië zijn de genoemde e-visums populair, maar backpackers kunnen niet meer willekeurig hun reis plannen. Een voorbeeld is het e-visum voor Vietnam. Voor dit land moet de visumaanvraag tenminste een week voor aankomst worden ingediend. Het ingevulde reisplan kan dan dus niet meer gewijzigd worden. Bovendien kan het gebeuren dat toersten niet tijdig kunnen inchecken en boarden op hun vlucht naar Vietnam omdat de controle gebeurt vóór aankomst. Met alle hinder vandien.

China en Thailand

Een ander voorbeeld is het visum voor China. Ook dat moet vóór vertrek in Nederland worden aangevraagd. Voor Thailand ligt het iets eenvoudiger, dat land is voorlopig nog 30 dagen te bezoeken zonder visumplicht. Over één tot twee jaar stapt ook Thailand over op een elektronisch visum. Voordeel is wel dat het dan mogelijk wordt om vanuit Azië een visum aan te vragen. Die visumplicht is dan overigens ook nodig voor een verblijf korter dan 30 dagen.

Cambodja en Myanmar
Voor Cambodja en Myanmar kan de visumprocedure online snel een eenvoudig worden doorlopen. Backpackers die naar deze landen gaan, krijgen hun visum voor Myanmar en Cambodja meestal binnen 24 uur.

Reisplannen bepalen vaccinaties
Naast alle visumverplichtingen is het goed te weten dat het vaccinatieadvies in Azië per land kan verschillen. Voor een reis naar Thailand is meestal geen vaccinatie nodig voor buiktyfus, maar in Bangladesh geldt dat vaak weer wel. Organisaties zoals thuisvaccinatie.nl geven een goed advies over welke inentingen nodig zijn afhankelijk van reisbestemming en verblijfsduur. Het is daarom wijs om ruim voor vertrek ook deze zaken goed te regelen.

Ook interessant